Skip to main content

Landschappen met Koeien

18 gr Aetsveldse Polder 2006

In het spoor van Paulus Potter, Albert Cuyp en de gebroeders Maris doorkruiste Han Singels (1942) de Noord-Hollandse polders, Gelderse uiterwaarden en Utrechtse weilanden om er koeien in het landschap te fotograferen. Begaven de Oude Meesters zich met het schetsboek te voet of per kar op pad, Singels trok er vanuit Amsterdam met brommer en camera op uit. Daarbij werden storm en regen niet geschuwd, wat prachtige beelden van onder bomen schuilend vee opleverde.

Vrijheden die schilders zich konden permitteren, zijn de analoog werkende fotograaf niet gegeven. Zo min als de truc om in één beeld zowel het perspectief van groothoek als telelens te gebruiken: eerst lag de schilder op zijn buik in het gras om vanuit een laag standpunt alles in de voorgrond te vereeuwigen. Daarna verlegde hij, rechtopstaand, de horizon om vanuit dat standpunt alles in de achtergrond op het doek te brengen.

Het gaat Singels niet om het benaderen van de schilderkunst. Het blijft fotografie, met de camera in de handen van een documentaire fotograaf die het geduld en de concentratie kan opbrengen om zonder zelf in te grijpen zijn beelden te creëeren.

Zonder koeien is het Nederlandse cultuurlandschap slaapverwekkend saai. Singels gebruikt het rundvee zoals de Hollandse Meesters vroeger molens pront een plek gaven: als rechtvaardiging voor de handeling van het vastleggen. Singels kiest een landschap waar hij makkelijk kan manoeuvreren en dichtbij de koeien kan komen. Hij zoekt naar wat in de schilderkunst een gestoffeerd landschap heet, met koeien, hoogtes (dijken) en coulissen (zoals boomgroepen) om verschillende niveaus in het beeld te kunnen brengen. Zonder zich aan technische ingrepen te bezondigen speelt Singels een spel met de geometrie. Hij creëert diepte en snijvlakken en gebruikt elementen om visueel ruimte naar achteren te maken. Compositie, toon, licht en kadrering zijn van het grootste belang voor het welslagen van de foto.

Er is veel aan de hand in het Nederlandse boerenland: Europese regelgeving, melkquota, mestboekhouding, de gevolgen van het veranderende klimaat, schaalvergroting en het vinden van nieuwe vormen van inkomen voor de boeren. Aan de foto's van Han Singels zie je dit alles niet af. Integendeel. Het is verrassend om waar te nemen dat het boerenland er ogenschijnlijk nog net zo bij ligt zoals we dat kennen uit de schilderijen van Van Goyen, Potter en Ruysdael. Blijkbaar begint het landbouwbeleid, waarin land wordt teruggegeven aan de natuur, haar vruchten af te werpen. Ook de veestapel wordt gevarieerder. Naast zwartbond zien we Belgische blauwen, Blondes d'Aquitaine, Limousin en Piedmontese koeien.

Han Singels: " Landschappen met Koeien " is te bezichtigen van 11 januari tot en met 15 februari.

Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, 1016 SM Amsterdam.

Openingstijden: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Leeuwen, tel. 06 - 520 315 40, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.woutervanleeuwen.com